2008-09-19

Ryssland

Nästan ingenting i media om Unionens gemensamma agerande mot Ryssland. En liten artikel på DNs huvudsida som snabbt blev ersatt med utländska nyheter om det USAianska presidentvalet.

I England fick the Telegraph in rubriken: "Brown fails to make EU punish Russia" . Ganska intressant eftersom Storbritannien aldrig ville ha några direkta sanktioner och att EU faktiskt bestraffade Ryssland med att avbryta samtalen och att skicka 200 observatörer till Georgien (de 200 observatörerna är en bestraffning i den meningen att det bör få Ryssland att skämmas en hel del).

Med andra ord, när Unionen visar sin enighet (och i min åsikt är detta en milsten i den gemensamma Europeiska utrikespolitiken) skiter media I det, för det är inte intressant att rapportera om när Unionen fungerar väldigt bra. Om USA hade gjort samma sak (avbrutit samtal inriktade på ett avtal med Ryssland) så hade förmodligen rubrikerna i både Engelsk och Svensk press varit i stil med "Bush bestraffar Ryssland hårt" eller något I den stilen.

Det som EU har gjort är ju en sak som kan leda till bättre folkligt stöd för Unionen, så det känns som en ganska viktig sak att rapportera om, och medan jag hade förväntat mig att Aftonbladet och The Sun inte hade brytt sig (Anna-Lisas nya silikon-pattar är nog mycket viktigare för att sälja lösnummer) eller att de hade vänt det hela uppochner (som the telegraph, men mer extremt), så hade jag förväntat mig mer av DN och SvD. BBC har dock faktiskt rapporterat ganska nyanserat om det hela.

No comments: